Ett skydd mot väder och vind. Den femte fasaden. Eller ett sätt att visa status? Kärt barn har många namn. Och det finns många anledningar att se över toppingen på din bostad. Vad väljer du?
När det gäller arkitektur, stadsplanering och bostadsbyggande börjar vi sällan från noll. Varje stad och område har sin historia och stil. Det kan gälla färgen på väggarna och vilka material som dominerar. Ofta har det också med väder och klimat att göra. Där det är kalla vintrar är isolering och tjocka väggar viktigare än i mildare trakter. Genom tiderna har byggnader också signalerat rikedom och makt. Här är några exempel som kan inspirera.
Under andra halvan av 1800-talet byggdes det mycket i Sverige. Industrier och järnvägar kom på plats och det ansågs lite fint att ha råd med plåt i sin bostad. Alltså blev plåttak populära i vissa kretsar. Teglet fick ett uppsving när tillverkningen gick från lokala bruk till större och mer rationell produktion. Idag är det väl tvärtom? Tänk dig att kunna säga att ditt tak är lokalt och handgjort.
Ibland kan du inte välja vilket material du vill ha. Din länsstyrelse eller kommun kan ha synpunkter på utformning och färg. Då gäller att rätta in sig i ledet, men givetvis också att vara så kreativ som möjligt inom ramarna. Det behöver inte vara en katastrof. Diskutera med arkitekt och byggherre om bygglov och vad som är möjligt.
Plåt är vanligast och har en lång livslängd, det kan hålla uppemot 90 år. Utsläpp i luften och salta vindar kan påskynda rostangrepp, men om du har haft en duktig takläggare från början kan du i princip luta dig tillbaka i cirka tio år.
Tegel kan klara flera hundra år, men det ska du nog inte räkna med. En fördel med tegel är att det är lätt att se och byta ut trasiga pannor. Viktigt ha koll på om underlagspappen blivit våt eller gått sönder. Håll undan mossa och annat som håller fukt.
Betongpannor håller nästan för evigt. I de flesta fall är det utseendet som gör att de byts ut. Andra skäl kan vara att bärläkt eller pappen under behöver förnyas. För alla material gäller att du ska ha koll på arbetskostnaden. Somliga tar längre tid och har du ett äldre hus kan underarbetet från tidigare bli avgörande.